Kocham gruszki, a ty? Więc mam dla ciebie propozycję tarty z karmelizowaną gruszką.
Tarty to świetne, proste i szybkie do przygotowania ciasta. Można je robić na słodko i na słono, a jeśli na słodko to mogą to być serowe owocowe czy nawet bezowe. Podstawą każdej tarty jest spód, reszta to pełna improwizacja. Robiłam już spody pszenne, jaglane, amarantusowe, tym razem postawiłam na mąkę gryczaną. Sami sprawdźcie jaki powstanie efekt.
Przepis dodaje do akcji błyskawiczne piątki, organizowanej na facebooku.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
4 łyżki cukru
2 żółtka
100 g zimnego, twardego masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy, a następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę. A po 2 godzinach silikonową formę do pieczenia tarty wykładamy zimnym ciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy 10 - 12 minut w 180 stopniach.
Studzimy.
Składniki:
Masa:
1 opakowaniu budyniu waniliowego
400 ml mleka
3 łyżki cukru
100 gram masła
Przygotowanie:
W rondelku gotujemy około 300 ml mleka, dodajemy cukier. Budyń z torebki rozprowadzamy w miseczce z pozostałym mlekiem. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy krótką chwilę i pozostawiamy do wystudzenia.
Zimny budyń ucieramy mikserem z masłem do uzyskania jednolitej masy.
Składniki:
Karmelizowana gruszka:
4 gruszki
3 łyżki masła
¼ szklanki brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na 8 i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, układamy kawałki gruszek.
Podsmażamy owoce, aż zmiękną, a następnie wsypujemy cukier, oraz cukier waniliowy. Wlewamy łyżkę wody. Mieszamy dokładnie (poruszając patelnią), żeby rozpuścić cukier. Studzimy.
Składamy ciasto:
Na zimny spód gryczany nakładamy masę budyniową, wyrównujemy masę szpatułką, a na wierzch układamy gruszkę. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Wspaniałe ciasto na rozpoczęcie sezonu gruszkowego, wygląda przepysznie ;).
OdpowiedzUsuńPrawda?! było pysznie, dziękuję!
UsuńZ mąką gryczaną jeszcze nie eksperymentowałam :)
OdpowiedzUsuńW takim razie nie ma na co czekać;)
UsuńRewelacyjna tarta! Ta karmelizowana gruszka brzmi bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńTo może się skusisz;)
Usuń