sobota, 3 grudnia 2016

Bliny ze śledziem z żurawiną i brzoskwinią SEKO

Po warsztatach SEKO na fali smaku testuję w domowym zaciszu przepisy przekąsek śledziowych jakie przygotowywaliśmy w Akademii kulinarnej Whirlpool. Dziś na widelcu znalazły się śledzie z żurawiną i brzoskwinią. Mięso śledzia doskonale smakuje w połączeniu różnymi dodatkami na słono i słodko, mogą to być oliwki czy np.żurawina. 



SEKO chwali się że ich produkty zostały nagrodzone cenionym na rynku certyfikatem Najwyższa Jakość QI i nie zawierają substancji słodzących i konserwujących. Musimy przyznać że coś w tym jest. Skład jest w porządku.


Składniki:
ciast:
50 g mąki pszennej
150 g mąki gryczanej
20 g drożdży
2 szklanki mleka 3,2 %
1 żółtko
1 białko
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli i cukru
tłuszcz do smażenia

pasta jajeczna:
4 jajka
2 łyżki majonezu
1 cebulka szalotka
sól, pieprz do smaku
1/2 pęczka koperku

dodatkowo:



Przygotowanie:
Ciasto: Podgrzewamy 1,2 szklanki mleka, powinno być lekko ciepłe. dodajemy drożdże, 2-3 łyżki mąki, szczyptę cukru, soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

W między czasie roztapiamy masło, przesiewamy mąkę. Masło studzimy a następnie łączymy wszystkie składniki tj.mąkę, zaczyn, żółtko, mleko. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Smażymy niewielkie placki na tłuszczu, najlepiej maśle klarowanym.


Pasta jajeczna:
Gotujemy jajka na twardo. Ścieramy ostudzone na tarce - na grubszych oczkach. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Koperek również siekamy. Mieszamy jajka, koperek, cebulę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Trochę koperku zostawiamy do ozdoby.

Bliny smarujemy pastą jajeczną, a na wierzch układamy kawałki śledzia z żurawiną i brzoskwinią od SEKO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz