piątek, 2 grudnia 2016

Świąteczny piernik norymberski

Były pierniki norymberskie, teraz czas na pierni w całej okazałości. Smak tak samo idealny z orzechami, skórką pomarańczową i bardzo słodkim lukrem.
Śmiało może zastąpić nam piernik świąteczny.


Składniki:

170 g cukru
3 jajka
100 g masła
300 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki kakao
150 g zmielonych orzechów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
50 g wiórków kokosowych
250 ml mleka

dodatkowo:
sok z cytryny
cukier puder

Przygotowane:
Miękkie masło, cukier i jajka ucieramy mikserem na puszystą masę.
Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, wiórkami kokosowymi. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodajemy mleko.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę na blachę tą piekarnika. Jeśli chcemy niski piernik to wyjdzie nam cała blacha, jeśli wyższy o np. pół blachy. Ciasto jest gęste więc trzyma formę.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz