czwartek, 15 czerwca 2017

Biszkopt idealny

W przepisie słowo szklanka oznacza klasyczna szklankę 250 ml. Jeśli pełna szklanka mąki to sypię do pełna ale na płasko, żeby się nie wysypało. proszku do pieczenia używam rzadko dlatego napisałam opcjonalnie, biszkopt na samych jajach rośnie pięknie. Po upieczeniu jeszcze gorący wyjmuję od razu z piekarnika i rzucam na podłogę z wysokości moich kolan.

Składniki:
8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki
1 łyżka cukru waniliowego
opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia




Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej, nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek w osobne miseczki. Białka w dużą miskę do ubijania, żółtka w małą miseczkę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy.
Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki.

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą lub druga wersja, którą częściej stosuję spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy.
Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół.

Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty.



3 komentarze:

  1. Chyba jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak perfekcyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No podziwiam ogromnie, bo osobiście do biszkoptu nie mam ręki ;)

    OdpowiedzUsuń