czwartek, 22 czerwca 2017

Placki z cukinii i kukurydzy Bonduelle


Bonduelle kukurydza złocista, wykorzystywana w kuchni do wielu potraw ale głównie do sałatek lub pizzy. Ja postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję placuszków z dodatkiem kukurydzy tym razem w połączeniu z cukinią. I wiecie co?! 
Jak zawsze okazał się to strzał w 10! Polecam wypróbować ;)

A czy wiesz,że... Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.


Składniki:
1 duża cukinia lub 2 małe
1 cebula
5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
2 jajka
1/2 puszki kukurydzy konserwowej Bonduelle
świeże zioła
sól, pieprz
olej do smażenia



Przygotowanie:
Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami jeśli są, jeśli jednak używamy młodej cukinii nie musimy nic wydrążać. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Cebulę szatkujemy na drobną kostkę, dodajemy do cukinii razem z jajkami, ziołami i przyprawami. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Kukurydzę blendujemy i łączymy z mąką. Następnie mieszamy całość łyżką.  Masa na placki powinna być dość gęsta, jeśli zachodzi potrzeba dodajemy więcej mąki. 
Smażymy placki na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru.




2 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie! Aż zgłodniałam.
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodziutka kukurydza musi w nich rewelacyjnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń