05 grudnia

Szybki piernik

Boże Narodzenie to czas pierników, przeróżnych pierników. Jedni robią klasyczne dojrzewające kilka tygodni w lodówce inni ucierane a jeszcze inni szybkie na oleju, czyli takie jak ta moja dzisiejsza propozycja. To jeszcze piernik dla zapominalskich lub zapracowanych, przygotowanie 10 minut plus pieczenie i studzenie ;) 
Lubicie takie przepisy na szybkie w przygotowaniu cista? 
A może macie jakieś swoje ulubione, których jeszcze nie znam, 
podzielcie się ze mną przepisem ;)


Składniki:
3 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka dowolnego dżemu, u mnie truskawkowy 
2 łyżki miodu sztucznego, ale prawdziwy będzie jeszcze lepszy
3/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki kakao
1 duża paczka przyprawy do piernika 
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
polewa czekoladowa/ lukier



Przygotowanie:
Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się.
Teraz składniki suche tj.2 szklanki mąki ale po każdej miksujemy dokładnie ciasto, szklanka cukru, kakao, przyprawa do piernika, proszek do pieczenia, miksujemy i na koniec dodajemy trzecią szklankę mąki, miksujemy kilka minut. 
Ciasto pieczemy w formie prostokątnej np. ok 25 x 30 cm wykładając ją papierem do pieczenia 
lub tortownicy 26 cm średnicy, której wykładamy papierem tylko spód. 
W tortownicy wyjdzie bardzo wysokie, w formie niższe a większe.
Pieczemy 45 minut w 190 stopniach ustawiając grzanie góra-dół.
Zimny piernika polewamy polewą czekoladową lub lukrem.


11 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaka chyba w tym tygodniu taki upiekę, bo po co czekać do Świąt niech dzieciaczki się cieszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest piernik, są święta ;)
    Boże Narodzenie to święta pachnące między innymi takim cudownym piernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też zawsze robimy piernik na szybko :D Przeważnie z mąki gryczanej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Macie przepis na blogu? Chętnie skorzystam ;)

      Usuń
    2. Z tego przepisu tylko dodajemy jeszcze oczywiście przyprawę do piernika :)
      http://www.candypandas.pl/2016/03/zajaczki-z-ciasta-czekoladowego-bez.html

      Usuń
  4. Ja nastawiam staropolski, ale ten jestr idealny dla spóźnialskich lub gdy nachodzi ochota😁

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger