Składniki:
- 200 gram musli
- 150 gram błyskawicznych płatków owsianych
- 200 gram cukru
- 150 gram masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 10 kropli olejku waniliowego
- po 100 gram wiórków kokosowych, mielonych orzechów i rodzynek
Do miski wsypujemy sypkie składniki: mesli, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, a także bakalie i wiórki. Wbijamy jajka i wlewamy olejek. Dodajemy miękkie masło. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Formujemy nieduże, okrągłe ciastka. Lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 1-cm odstępy. Pieczemy na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 °C (z zewnątrz powinny być rumiane, a w środku miękkie). Rosną ogromne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz