środa, 11 lutego 2015

Kacza pierś z żurawiną


Składniki:
- 1 podwójna pierś z kaczki, koniecznie ze skórką
- 1 pomarańcz
- 1/2 cytryny
- 50 ml oleju z pestek winogron
- pieprz, majeranek, chilii

Przygotowanie:
Na minimum 2 godziny przed pieczeniem zamarynować pierś z kaczki. Marynatę przygotowujemy z 50 ml oleju z pestek winogron, soku z połowy cytryny, 1 pomarańczy pokrojonej w plastry, pieprzu.

Następny etap to podsmażenie piersi, na początku od strony skórki, później druga strona i do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Inna opcja może być worek/ rękaw do pieczenia. Osobiście nie przyprawiam kaczki niczym szczególnym. Do naczynia wkładam pomarańcze z marynaty, posypuję pieprzem, majerankiem i chili. Pieczemy ok 30 min w temp. 180 st.

Serwuję ją w rożnych wersjach, ostatnia wyglądała tak ;-)
Kacza pierś z konfiturą żurawinową, ziemniakami z masełkiem i sałatą lodową z winegretem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz