23 lutego

Spóźniony Tłusty Czwartek


Pączki

Składniki:
-250 gram mąki
-60 gram cukru
-3 żółtka
-25 gram drożdży
-50 gram masła
-1/2 szklanki mleka
-1 kieliszek wódki

Wykonanie:
W wysokim naczyniu, z 25 gram drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn. Jeżeli osiągniemy już płynny stan, dodać połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po 20 minutach do wyrośniętego zaczynu dodać rzeszę mleka, żółtka, wódkę, cukier i mąkę. Wyrabiać 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia do czasu podwojenia swojej objętości.
następnie smażyć kulki ma oleju na wolnym ogniu do czasu zarumienienia się. Gotowe pączki nadziać marmoladą.




Faworki

Składniki:
-2 szklanki mąki
-4 żółtka
-1 łyżka spirytusu
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżka cukru
-3 łyżki śmietany

Wykonanie:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnice, wyrobić ciasto. Zagniatać do uzyskania jednolitej masy.
Rozwałkować ciasto na grubość 3-5 milimetrów, pociąć na paski o szerokości 5 cm, następnie na mniejsze romby o długości 10 cm. Naciąć na środku wzdłuż, a następnie przełożyć przez "dziurkę" jeden bok faworka.
Smażyć w patelni na głębokim oleju do czasu zarumieniania się.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger