Robiliście kiedyś ciasto z patelni? Nie? Ja też pierwszy raz;) Ciekawe doświadczenie, myślę że warto wypróbować... chociaż klasycznie pieczone nie ma lepszych od siebie;)))
Składniki:
(na patelnię o średnicy ok. 24 cm)
3 jajka
120 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 ml jogurtu naturalnego
60 ml oleju
300 g mąki pszennej Lubella idealna do tortów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram jeżyn
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy jogurt oraz olej, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, teraz mieszamy już drewnianą łyżką.
Patelnię z nieprzywierającym dnem smarujemy olejem i rozgrzewamy. Ciasto przekładamy na patelnię, wyrównujemy łyżką, nakładamy jeżyny i przykrywamy szczelnie przykrywką. Jeśli ma otwór, należy go zakleić. Ciasto pieczemy na najmniejszym palniku i ogniu przez ok. 30-40 minut, następnie ostrożnie odwracamy na drugą stronę i zapiekamy ok. 10 minut do tzw. suchego patyczka. Najlepiej ciasto przełożyć z patelni na talerz i z powrotem na patelnie.
Wygląda pysznie i przyznam, że pierwszy raz spotykam się z ciastem pieczonym na kuchni :))
OdpowiedzUsuńPowiem wam że przepis podpatrzyłam na blogu Justyny i jej ciasto mnie zachwyciło, więc spróbowałam i ja;)Powiem wam że przepis podpatrzyłam na blogu Justyny i jej ciasto mnie zachwyciło, więc spróbowałam i ja;)
UsuńBardzo mi miło :) Mogłabym jednak prosić, by podać źródło przepisu :) Pozdrawiam!
UsuńMuszę kiedyś spróbować takie ciasto zrobić bo wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko pysznie to ono dopiero wygląda u Diany, po prostu rewelka;)
UsuńCiasto wygląda bardzo smacznie. Gdy robię omlet z cukini w ten sam sposób przewracam. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńcałkiem dobry patent;)
UsuńOj, trzeba tego przepisu spróbować ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! ;)
UsuńIntrygujące ciacho z patelni! Musze spróbować zrobić i ja :)
OdpowiedzUsuńpychotka - wygląda bajecznie <3
OdpowiedzUsuń