Dobry wieczór;) A co powiecie na propozycję obiadu lub kolacji niekoniecznie świątecznej,
ale w sumie też dlaczego nie! Pstrągi pieczone na soli. propozycja pochodzi z książki Karola Okrasy z kuchni Lidla. Przepis zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ zamiast piec pstrąga
w skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba!
Pyszny cytrynowo tymiankowy pstrąg, jakiego jeszcze nie jadłam, podany w towarzystwie sosu musztardowego!
1 kg soli
2 pstrągi patroszone
2 cytryny sparzone
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
świeży tymianek
pieprz biały
Sos musztardowy:
100 ml białego wina wytrawnego
100 ml oliwy z oliwek
50 g masła
1 łyżka musztardy chrzanowej
sok z 1 cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pstrąga myjemy pod bieżącą wodą, z każdej strony, osuszamy papierowym ręcznikiem,
Pokrojona w półplastry 1 cytrynę razem ze skórką wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry,
2 - 3 gałązki posiekanego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek
2 - 3 gałązki posiekanego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek
i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy. Następnie nacieramy marynatą pstrąga.
Pstrągi układamy na warstwie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryb.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut.
Sos musztardowy:
Sok z 1 cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy za pomocą trzepaczki. Garnek stawiamy na ogień (jeśli nie chcemy, aby żółtka jaj się ścięły, a sos zważył, możemy ubijać sos w kąpieli wodnej), sos energicznie mieszamy na małym ogniu, napowietrzamy w szybkim tempie, zbierając cały sos z dna naczynia. Sos podgrzewamy do charakterystycznego momentu – robimy tzw. test dołka: gdy dmuchniemy w sos, powinien pojawić się dołek, jeśli dołek nie będzie się szybko zamykał, sos będzie gotowy.
Wyłączamy palnik pod garnkiem cały czas mieszając, dalej do sosu dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy do momentu, aż sos zacznie się błyszczeć i gęstnieć. Dodajemy 1 łyżkę musztardy chrzanowej, odrobinę soli i mielonego białego pieprzu, mieszamy aż do momentu powstania kremowego sosu.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki za dobre słowo!
Usuń