07 czerwca

Sorbet różano - rabarbarowy

Lato w pełni, daje już powoli w kość przynajmniej mi 😂 Ostatnie 5 tygodni w dwupaku! Hura!!!
Jedyne o czym marzę teraz jak myślę o lodach to sorbety! Lekkie, wodniste lody takie dla ochłody. A że akcja rabarbar ciągle trwa, więc na razie działamy na tym polu. W piekarniku siedzi właśnie ciasto rabarbarowe, wiecie to takie szybkie kubeczkowe a ja dzielę się z Wami przepisem na sorbet różano - rabarbarowy.


Składniki:
5-8 łodyg rabarbaru 
3/4 szklanki cukru
400 ml gorącej wody 
2 torebki różanej herbaty
sok z cytryny


Przygotowanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 10 minut, ciągle mieszając.
W gorącej wodzie zaparzamy herbatę 3-5 minut, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Łączymy z rabarbarem. Zamrażamy zamrażalniku mieszając co 20-30 minut. Przed podaniem sorbetu dobrze go jeszcze zblendować, wtedy też łatwiej uformować kulkę łyżką.



1 komentarz:

  1. Nie lubimy różanych smaków ale takie lody mogłybyśmy spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger