22 lipca

Botwinkowe kokardki z indykiem, warzywami i sosem serowym #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini

Kolejna odsłona mini makaronu od Lubelli i kolejna odsłona konkursu. tym razem pod pod hasłem „Sezon na botwinkę”. Zadaniem kok=nkursowym było przygotowanie dania z wykorzystanem mini kokardek i botwinki. Mam nadzieje że moja propozycja przypadnie jury do gustu ;)
Indyka w asyście buraczków i sosu serowego kocha chyba każdy człowiek na świecie ;). 
Pomimo że ten sos jest najbardziej kaloryczny raczej ciężko go sobie odmówić. Wyśmienicie smakuje do wszelkich warzyw, mięs i jest idealny jako dip.

Składniki na 2-3 porcje:
500 gram filetu z indyka lub innej części indyka
200 gram makaronu kokardki od Lubella mini
młode buraczki botwinkowe
młoda marchewka
pietruszka
natka pietruszki
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz



Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że makaron wrzucamy do wody z gotującymi się buraczkami czerwonymi. dzięki temu nabiorą różowego kolorku.
W rondelku gotujemy wywar warzywno mięsny czyli indyka z marchewką, pietruszką, natką pietruszki, młodą botwinką i wszystkimi przyprawami.
Ugotowanego indyka serwujemy z buraczkowym makaronem i warzywami tj. marchewka, buraczki, pietruszka, natka pietruszki w asyście pysznego sosu serowego.


Składniki na sos serowy:
4 łyżeczki masła
1/4 szklanki mąki
2 szklanki zimnego mleka
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz cayenne
20 dkg sera cheddar


Przygotowanie sosu: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy na małym ogniu przez około 5 minut, do czasu zarumienienia zasmażki. Następnie dolewamy pół szklanki mleka stopniowo i energicznie mieszając. Dolewamy resztę mleka energicznie mieszając. Dodajemy odrobinę startej gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy partami starty ser i mieszamy aż się roztopi. Doprawiamy solą do smaku. Możemy dodać również swoje ulubione zioła lub szczypiorek.



#lubelloveinspiracje  #lubella #lubellamini

1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger