środa, 26 lipca 2017

Dżem z czerwonej porzeczki z cukrem żelującym Diamant

Pyszny dżem z czerwonej porzeczki, idealny do kanapek lub naleśników. W okresie zimowym bardzo ale to bardzo chętnie zajadamy sie nim. Do przygotowania dżemu użyłam cukru żelującego Diamant, który sprawił, że owoce były gotowane krócej i nie straciły nic na swojej wartości i kolorze. 


 

Składniki:
1,5 kg czerwonej porzeczki



Przygotowanie:
Owoce myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Porzeczki wsypujemy do garnka najlepiej 
z grubym dnem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. 
Pozostawiamy do wystygnięcia. 
Do zimnego dżemu dodajemy cukier żelujący i ponownie gotujemy do zgęstnienia i rozpuszczenia cukru, dość często mieszając. Gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Słoiki pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia najlepiej przykryte bawełnianą ściereczką lub jakimś kocykiem.







2 komentarze:

  1. Nie ma nic lepszego jak w chłodny jesieny poranek otworzyć słoik z pachnącą zawartością lata. Lecz taki przetwór widziałabym z jakimś słodkim ciastem dla przełamania smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety w tym roku u nas marne są zbiory porzeczek ale taki dżemik by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń