sobota, 22 lipca 2017

Domowe lody porzeczkowe na jogurcie

Dzisiaj pogodna Nas nie rozpieszcza, przynajmniej w województwie lubelskim ale ale przepis na lody zawsze się przyda. A że lody są tak szybkie i tak proste nie może ich zabraknąć w waszym przepiśniku. Jeśli nie macie maszynki do lodów nie martwcie się, bez maszynki też można ;) Podczas zamrażania będziecie musieli co jakiś czas zamieszać lody i tyle ;)

Składniki na około 600 ml lodów:
1 jogurt naturalny gęsty 380 gram
300 gram porzeczki czarnej (minimum 300, czym więcej tym lepiej)
6 łyżek cukru




Przygotowanie:
Czarną porzeczkę myjemy dokładnie. Osuszamy usuwamy gałązki i listki. Wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt naturalny i cukier, miksujemy krótką chwilę. Możemy dowolnie modyfiować przepis, miksując bardziej na gładki krem lub mniej pozostawiając kawałki porzeczki, możemy dodać więcej cukru jeśli lubimy słodsze lody lub cukier zastąpić inną substancją słodzącą.
Masę porzeczkowo jogurtową przekładamy do maszynki do lodów, właczamy i po 40-60 minutach delektujemy się pysznymi domowymi lodami.


OWOCOWE SŁODKOŚCI PRZYGOTOWYWALI WSPÓLNIE:
___________________~"~__________________

RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto jogurtowe z jagodami
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Domowe lody porzeczkowe na jogurcie
GRUNT TO PRZEPIS - Koktajl owocowy na plażę 


6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie i pewnie tak smakują

    OdpowiedzUsuń
  2. Nas w ten weekend pogoda też nie rozpieszczała ale ochota na lody zawsze jest :D Szczególnie na takie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Z dodatkiem malin, ale na kefirze bo nie miałam jogurtu. Słodziłam syropem z agawy, bo nie chciałam cukrem. Wyszły boskie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma jak pyszne i zdrowe lody domowe! miło, że też wzięłaś udział w akcji "owocowe słodkości". Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie zrobione i przeapetycznie zaprezentowane :) Dzięki Kochana za wspólny udział w akcji Owocowe Słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe najlepsze..piękne zdjecia.Dzięki za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń