31 lipca

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bez mąki

Lekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to wykorzystując czerwoną fasolę. Kto by pomyślał ;) Zamiast białego cukru można użyć innego zamiennika, co kto woli!
A jeśli macie ochotę na inne warzywne smakołyki zajrzyjcie do Naszego cotygodniowego wydarzenia. W tym tygodniu na postawiliśmy na "Ciasta warzywne".

Składniki na małą keksówkę:
puszka 240g po odsączeniu fasoli czerwonej
3 jajka
1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


polewa:
1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki wody
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu




Przygotowanie:
Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy.

Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego 
i zmieszanego z woda, miodem i kakao.



Razem ze mną piekły:
Dorota i jej Marchewkowe Muffinki
Bożena i jej Ciasto marchewkowe
Lidi i jej Ciasto z cukinii
Angelika i jej Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli



10 komentarzy:

  1. Uwielbiamy fasolowe słodkości a jeszcze lepsze wychodzą z białej fasoli :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny przepis i jak apetycznie to wygląda! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobno ciasta z fasoli są rewelacyjne. Sama powolutku się przymierzam.Twój przepis prosty :), i pysznie się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam się, ze z fasolą jeszcze ciasta nie robiłam :) były buraki, pietruszka, marchewka, cukinia - fasolę trzeba tez wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka puszysta struktura jest super, wyglada zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. znam to ciasto i bardzo lubię :) polecam wszystkim ten łatwy przepis, moje dzieciaki to ciasto uwielbiaja!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Z fasoli jeszcze nie robiłam.zapisuję do wypróbowania, bo pysznie wygląda.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też kiedyś robiłam z czerwonej fasoli torcik. Coś innego i smacznego. Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciacho. Robiłam podobne i na pewno powtórzę ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger