poniedziałek, 7 maja 2018

Bajaderki kakaowe ze skórką pomarańczową i migdałami

Dzień dobry popołudniowo!
Dzisiaj pierwszy dzień po długim weekendzie i pierwszy dzień jak młody po 2 tyg choroby poszedł do przedszkola ;) A to oznacza, że mam więcej czasu dla Was i więcej czasu w kuchni, tak oto z majówkowych słodkich wypieków powstały bajaderki. 
Uwielbiam ten przepis z trzech powodów po pierwsze pozwala na niemarnowanie czerstwych już ciast i ciasteczek, po drugie jest banalnie szybki i łatwy w przygotowaniu, po trzecie jest bez pieczenia co przy takich temperaturach ułatwia znacznie życie ;) 
Znasz, lubisz?

Składniki:
800-900 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru 
pół szklanki bakalii u mnie skórka pomarańczowa i migdały
300 g dżemu truskawkowego
125 g masła
2 czubate łyżki kakao


pozostałe:
posiekane migdały 
płatki cynamonowe pokruszone
polewa czekoladowa, czyli czekolada mleczna i odrobina mleka





Przygotowanie:
Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, ręcznie lub w malakserze i przesypujemy do naczynia. 
W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i kakao. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, dżemem i bakaliami. Wszystko dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
Z przygotowanej masy formujemy kulki, obtaczamy je w polewie czekoladowej, czyli rozpuszczonej czekoladzie w mleku, a następnie w migdałach lub pokruszonych płatkach cynamonowych. 
Odstawiamy do stężenia. U mnie około godzinki w lodówce.