Wczoraj serwowałam omlet, dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z owocami, nie mogłam się zdecydować na jeden rodzaj owoców, dlatego z przyjemnością użyłam ich wszystkich ;) Moje dzisiejsze ciacho skrywa w sobie truskawki, maliny, jeżyny, borówki i czerwoną porzeczką. Nieźle co? Musi Wam zasmakować ;')
1,5 kubka (600 g) jogurtu naturalnego
3 kubki mąki
1 kubek cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 banan
1 kubek oleju roślinnego
pozostałe:
miks owoców letnich
cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W misce mieszamy jogurt naturalny z bananem i olejem, dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy po każdym dodaniu nowego składnika, a na koniec mieszamy na jednolitą masę. Możemy użyć miksera a możemy wymieszać również łyżką.
Wykładamy masę do dużej formy, ja użyłam tortownicy fi 28. Wierzch ciasta wykładamy owocami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 80 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół bez termoobiegu.
Ciasto wzięło udział w akcji "Ciasto na niedzielę"
razem ze mną wypiekały pyszne ciacha:
Angelika, jadła bym i jadła :) Dziękuję za wspólne kucharzenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, w sam raz do kawy :) Dziękuję ze wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho :) Dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie widziałam jeszcze tak dużego jogurtu. Na pewno ma być kubek 600 gramowy? ;) I później wszystkiego po 600 lub w przypadku mąki 1800 gramów?
OdpowiedzUsuńwitam, już edytowałam przepis, przepraszam za pomyłkę i dziękuję za zwrócenie uwagi. Pracowałam na swoim przepisie na ciasto z jajkami i tam był jeden kubek dlatego się pomyliłam.
UsuńPysznie wygląda :) Uwielbiam ciasta z owocami i na pewno przepis wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZ taką mieszanką owoców na pewno jest nieziemsko smaczne :) Zjadłoby się takie owocowe ciacho :)
OdpowiedzUsuń