17 sierpnia

Ciasto ze śliwkami na mące kokosowej

W tym roku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze 
bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie 
i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta. 
Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek  <klik>.

Składniki:
100 g mąki pszennej
100 g mąki kokosowej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru 
3 jajka
szczypta soli


kruszonka:
60 g mąki kokosowej
2 łyżki cukru 
50 g masła


dodatkowo:
śliwki



Przygotowanie:
W pojemniku mieszamy składniki kruszonki. Powinna mieć konsystencję grubszego mokrego piasku.

Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy sól, cukier, jajka i posiekane masło.
Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ustawiając grzanie góra – dół. Spód formy, u mnie była to tortownica wykładamy papierem do pieczenia.

Spód formy wykładamy ciastem i pieczemy 20 minut. Śliwki oczyszczamy z pestek, wykładamy na ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut do zrumienienia kruszonki.


 Inspiracja na to wspaniałe ciacho pochodzi z bloga Kuchennymi Drzwiami.

11 komentarzy:

  1. uwielbiam mąkę kokosową i jej delikatny posmak kokosa, ale nigdy nie probowałam ze śliwkami. Chętnie przetestuje Twoje ciasto bo wygląda jak tradycyjne ciasto domowe które piecze mama.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, super pomysł na kruszonkę z mąki kokosowej ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!
    Oj zjadłabym teraz...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezeli to tak smakuje jak wyglada u Ciebie... To ja z checia pofatyguje sie po porcje ;) a tak na powaznie..
    Brawo :) zdolniacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mijałam się ostatnio z mąką kokosową, ale nie kupiłam jej.. Chyba muszę w końcu ją przetestować, bo ciacho wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię połączenie śliwek i kokosu :-) chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia! Ale zdjęcia wyglądają tak apetycznie, że zapisuję ten przepis i biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nareszcie wykorzystam zapas mąki kokosowej, który mam w szafce :) ciasto prezentuje się pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha! uwielbiam połączenie kokosa z owocami w ciastach i deserach, a przecież teraz czas właśnie na śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiamy jak śliwki się tak fajnie przypieką <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger