Biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu, jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem tłuszczu w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne.
Ja wybrałam majonez kielecki tradycyjny ze względu na 55-cio letnia tradycję produkcji.
Czyli coś co smakowało mojej babci, smakuje mnie i pewnie moim dzieciom. Wow.
Producent pisze "doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych". I jak tu się z tym nie zgodzić.
Dzięki temu, że produkowany jest według tradycyjnych receptur czyli bez dziwnych składników i ulepszaczy, smak majonezu bardzo łatwo skomponować i na słono i na słodko.
W babce jest delikatny a właściwe nie wyczuwalny, za to w sałatkach podkreśla idealnie ich smak.
Składniki na średnią blaszkę do babki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki majonezu kieleckiego tradycyjnego WSP „SPOŁEM”
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka otarta z 1 pomarańczy
dodatkowo:
Masło do wysmarowania formy
Bułka tarta do wysypania
Forma na babkę
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu unikniemy zakalca. Szklanka w moich przepisach zawsze ma 250 ml.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, powoli dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz skórkę z pomarańczy, majonez i miksujemy.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką.
Babkę wlewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min. (góra-dół; bez termoobiegu).
Gotową babkę polewamy lukrem i dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz