14 grudnia

Bigos z kiszonej kapusty

Dzień dobry! Piątek to dla mnie taki dzień, między innymi na rozmyślanie nad obiadami na weekend, często analizując nadchodzące dni, okazuje się że nie będę miała za wiele czasu na gotowanie. Wiecie jak to jest dzieci, zakupy, zima to i energii mamy trochę mniej i tak czas ucieka przez palce ;)  Wtedy z pomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni.
Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym.


Składniki
2 kg kapusty kiszonej
500 gram łopatki wieprzowej
2 pętka kiełbasy 
1 puszka wołowiny w sosie własnym
1 cebula
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego 
olej do smażenia cebuli i mięsa 
sól,pieprz,przyprawa do bigosu



Przygotowanie:
Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę. 
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty i odstawiamy na bok.
Łopatkę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w "półplastry".
Na patelni smażymy na rumiano kiełbasę, dodajemy do ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone i miękkie mięso również dodajemy do kapusty. 
Zostaje nam jeszcze wołowina w sosie własnym. Mięso wyjmujemy z puszki, kroimy w grubszą kostkę lub kawałki i dodajemy do kapusty i pozostałych mięs. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Mieszamy dokładnie i dusimy ok. 1 godzinę. Tak żeby smaki się połączyły, a mięso z łopatki było miękkie.



Świąteczne tradycje
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger