12 grudnia

Klops wołowy pieczony

Święta i czas karnawału to wzmożony czas przyjęć okolicznościowych w domu. 
W tym czasie najczęściej poszukujemy przepisów na przekąski, śledzie czy mięsa. 
W moim mięsnym dziale przedstawię Wam dzisiaj kilka propozycji mięs pieczonych na stół świąteczny, noworoczny czy po prostu imprezowy. 
W zestawieniu wykorzystałam mieloną wołowinę, schab i boczek. 
Przepisy będą proste, składające się z kilku składników.
Klops wyszedł bardzo smaczny na gorąco, ale jeszcze lepszy na zimno, na stół lub do kanapek.

A czy Wy już wiecie, że od wczoraj jest dostępny zimowy numer Aromatu
A w nim świąteczne potrawy, słodkie wypieki, rozgrzewające kawy, marynaty do mięs i wiele wiele innych. Mam nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć 

Składniki:
ok 1 kg mielonego mięsa z wołowiny
duża garść suszonych grzybów
2-3 jajka
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz ziołowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju


dodatkowo:
forma np. keksówka,
papier do pieczenia




Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na oleju podsmażamy cebulę, na koniec wrzucamy czosnek na kilka chwil, aby nabrał rumianego koloru.

Grzyby przed gotowaniem moczymy 2 godziny w letniej wodzie. Wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości około 20 minut. Studzimy i siekamy drobniej.

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę oraz czosnek, ugotowane grzyby. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem ziołowym, oraz solą.
Mieszamy, możemy użyć łyżki ale najlepiej zrobić to rękę gdyż mięso potrzebuje wyrabiania aby chociaż trochę nabrało kleistości.

Przekładamy do formy np.podłużnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger