17 kwietnia

Sosy do jajek - sos tatarski i tysiąca wysp

Od dawna wiadomo, że jajka to główny symbol Wielkanocy, najczęściej poszukujemy do nich nowych farszów aby "w tym roku" pojawiły się na stole świątecznym w nowej odsłonie. 
Zaraz po farszach poszukujemy przepisów na sosy do jajek, do mięs, do sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp.


Składniki:

Sos tatarski
3 ogórki konserwowe lub kiszone
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
10 grzybków marynowanych, u mnie prawdziwki
1 łyżka chrzanu
1 łyżka cukru
pieprz
sól
1 łyżka kaparów
zioła prowansalskie do smaku



Przygotowanie:
Ogórki i grzybki siekamy w drobną kostkę.
Pozostałe składniki dodajemy, dokładnie mieszamy. 
Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.



Sosy:
Tysiąca wysp
3 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
1 mała cebulka
1 korniszon
sól/pieprz



Przygotowanie:
Cebulkę oraz korniszona bardzo drobno siekamy, 
mieszamy z pozostałymi składnikami.



7 komentarzy:

  1. Wspaniałe sosiki, na Wielkanoc wypróbuję :) będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I to jest super post :) bo takich to trzeba na świątecznym stole :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajka uwielbiam przez cały rok. Tez wymyślam do nich sosy, żeby się nie znudziły ;) Twoje są pyszne, więc podkradam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten tysiąca wysp, podkradam. W Święta wykorzystam. Tatarski, niestety dopiero jak sobie grzybki z Polski przywiozę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super sosy !! Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czemu, ale od wielu już lat jestem wierna tylko 1 sosikowi czosnkowemu, mogę go dodawać do każdej potrawy jest jak uzależnienie, ale myślę, że sosik Tysiąca wysp mój mąż chętnie spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger