Od dawna wiadomo, że jajka to główny symbol Wielkanocy, najczęściej poszukujemy do nich nowych farszów aby "w tym roku" pojawiły się na stole świątecznym w nowej odsłonie.
Zaraz po farszach poszukujemy przepisów na sosy do jajek, do mięs, do sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp.
Składniki:
Sos tatarski
3 ogórki konserwowe lub kiszone
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
10 grzybków marynowanych, u mnie prawdziwki
1 łyżka chrzanu
1 łyżka cukru
pieprz
sól
1 łyżka kaparów
zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie:
Ogórki i grzybki siekamy w drobną kostkę.
Pozostałe składniki dodajemy, dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Sosy:
Tysiąca wysp
3 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
1 mała cebulka
1 korniszon
sól/pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę oraz korniszona bardzo drobno siekamy,
mieszamy z pozostałymi składnikami.
Wspaniałe sosiki, na Wielkanoc wypróbuję :) będzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńI to jest super post :) bo takich to trzeba na świątecznym stole :) dziękuję
OdpowiedzUsuńJajka uwielbiam przez cały rok. Tez wymyślam do nich sosy, żeby się nie znudziły ;) Twoje są pyszne, więc podkradam ;)
OdpowiedzUsuńTen tysiąca wysp, podkradam. W Święta wykorzystam. Tatarski, niestety dopiero jak sobie grzybki z Polski przywiozę.
OdpowiedzUsuńMogą być tez marynowane pieczarki dostępne w sklepach 👍
UsuńSuper sosy !! Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu, ale od wielu już lat jestem wierna tylko 1 sosikowi czosnkowemu, mogę go dodawać do każdej potrawy jest jak uzależnienie, ale myślę, że sosik Tysiąca wysp mój mąż chętnie spróbuje ;)
OdpowiedzUsuń