28 kwietnia

Domowe wafle z kremem kokosowo - daktylowym

Super pyszne i bardzo proste do zrobienia domowe wafle daktylowo - kokosowe.
Takie domowe wafle robi się bardzo łatwo i szybko, a o ich smaku decyduje masa. 
Możemy zrobić wafle czekoladowe, śmietankowe, z owocowym dżemem czy z galaretką. Każda wersja będzie bardzo smaczna.
Sekret tkwi w masie do wafli, wystarczy przygotować swoją ulubioną, przełożyć nią wafle, a słodki i smaczny deser już jest gotowy. 
Moja masa powstała z 2 składników, a jest najpyszniejsza na świecie. Pierwszy raz zobaczyłam przepis u Edyty z bloga Mój kawałek podłogi i robiłam ją już milion razy. 

Składniki:
z opakowania wafli używamy 4 szt
opakowanie suszonych daktyli 
1/2 szklanka wiórek kokosowych
3 łyżki wody, w których moczone były daktyle




Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Po tym odsączamy je z wody. Blendujemy daktyle do uzyskania konsystencji kremu,  najlepiej ręcznym blenderem. 
Dodajemy wiórki kokosowe. Blendujemy ponownie. Dodajemy wodę po moczonych daktylach. Mieszamy i smarujemy blaty kremem daktylowym. Zawijamy z powrotem w papier i odstawiamy na 20-30 minut. Wafle powinniśmy obciążyć czymś twardym np. deską do krojenia lub garnkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger