05 kwietnia

Sosy sałatkowe w dwóch odsłonach

Dobry sos do sałatki potrafi zdziałać cuda i nawet z nudnej sałatki uczynić niezwykle 
smaczny posiłek.
Sos do sałatki powinien być wyraźnie kwaskowy, ale też słony i słodki zarazem. 
Z takim dressingiem nawet zwykła sałata, szpinak czy znienawidzona dynia 
staje się bardzo smakowita.

Vinegrette klasyczny
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
zioła prowansalskie
sól, pieprz
ząbek czosnku


Vinegrette balsamiczno jogurtowy
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
kopiasta łyżka jogurtu greckiego
ząbek czosnku
sól pieprz



Przygotowanie:
Najlepszą metodą łączenia składników sosów jest włożenie ich do słoika i mieszanie intensywnie kilka chwil.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger