Jajka faszerowane to tradycyjna wielkanocna przystawka. Idealnie sprawdzi się jako starter do świątecznego, niedzielnego śniadania jak i przed obiadem, czy po prostu zakąska na stół. Warto przygotować je wcześniej, by składniki i smaki farszu dobrze się ze sobą połączyły.
300 gramowy słoiczek suszonych pomidorów
50 gram prażonych pestek słonecznika
garść świeżej bazylii
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
2 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
olej rzepakowy
200 gram ciecierzycy konserwowej
kopiasta łyżka jogurtu greckiego
kopiasta łyżka jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Do kielicha blendera wyciskamy sok z cytryny, wkładamy całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą, dodajemy bazylię i pozostałe składniki, miksujemy.
Jeśli masa jest zbyt zwarta dodajemy oleju rzepakowego i ponownie miksujemy.
Powinna wyjść gładka masa, natomiast ze względu na słonecznik będzie chrupiąca.
Doprawiamy pastę według własnych potrzeb, chociaż przy tych składnikach nie potrzebna jest
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz