19 stycznia

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

Wyśmienita i rozgrzewająca kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem, wprost idealna na szare, zimowe dni! Smakuje i wygląda jak jabłecznik. 
Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, tania oraz zdrowa i przepyszna!

Składniki:
150 g kaszy jaglanej
300 ml mleka
6 jabłek startych na tarce o grubych oczkach
1 łyżka masła 
4-5 łyżek cukru
łyżka cynamonu
5 łyżek kwaśnej śmietany



Przygotowanie:
Suchą kaszę kilkakrotnie przepłukujemy na sicie ciepłą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. 
Kaszę odstawiamy na bok aby przestygła. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy 2/3 kaszy jaglanej, ugniatamy.
Na wierzch nakładamy obrane i starte jabłka, posypujemy obficie cynamonem.
Ostatnia warstwa to reszta kaszy jaglanej i kwaśna śmietana. Posypujemy cukrem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, pieczemy 30 minut.
Wspaniale smakuje jeszcze gorące.



1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger