Śniegu nie ma, ale zimo i pochmurnie dlatego nic dziś lepszego nie możesz ugotować jak zupę cebulową ;) ewentualnie rozgrzewające curry z ciecierzycą ;) Ten przepis jest w wersji na winie, ale możesz zrobić również taką na samym bulionie.
Smakuje naprawdę wyśmienicie, intensywna w smaku i bardzo rozgrzewająca.
Przepis na zupę cebulą, jak i tartę z cebuli oraz konfiturę znajdziecie w naszym zimowym numerze magazynu Aromat.
6 cebul
1,2 litr bulionu
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
6 kromek bagietki
kawałek żółtego sera najlepiej twardego
200 ml wina białego lub cydru
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle i oliwie na złoty kolor, cebula musi nam się dobrze skarmelizować. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bulion. Dodajemy sól i pieprz, a następnie wino. Gotujemy do momentu, aż wino odparuje a cebula zmięknie.
Kromki bagietki podgrzewamy w piekarniku. Zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek, na środku miseczki kładziemy grzankę, posypujemy serem i zapiekamy kilka minut aż ser się rozpuści.
Możemy od razu zapiec grzanki z serem, a następnie dodać do talerza z zupą i już nie zapiekać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz