02 stycznia

Oryginalne włoskie tiramisu

Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą. Deser jest wilgotny i rozpływający się w ustach <3 

Składniki:
6 żółtek
3 białka
160 g drobnego cukru
500 g serka mascarpone
250 g podłużnych biszkoptów do tiramisu 

dodatkowo:
300 ml mocnej kawy espresso
gorzkie kakao do posypania



Przygotowanie:
Zaparzamy kawę, przelewamy do miseczki i zostawiamy do przestudzenia. 
Jajka wyparzamy krótko wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mniej więcej 2/3 porcji cukru i ucieramy mikserem aż do uzyskania puszystej jasnej masy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy pozostałą 1/3 porcji cukru, ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. 

Żółtka łączymy z mascarpone. Łyżką drewnianą lub mikserem krótko i na bardzo wolnych obrotach. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta. 
Następnie do masy dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie łyżką.

Biszkopty zanurzamy w kawie. W naczyniu układamy warstwę nasączonych biszkoptów, następnie wykładamy połowę kremu i delikatnie go rozprowadzamy. Na krem wykładamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i później drugą połowę kremu. 

Ja natomiast podaje swoje tiramisu w kieliszku. Zasada jest ta sama, czyli biszkopty, krem itd.
naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.

Przed podaniem posypujemy wierzch tiramisu sporą ilością gorzkiego kakao.




1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger