03 stycznia

Sum pieczony pod grzybową pierzynką z żurawiną

Kolejny post w nowym 2020 roku, planów nie robię, założeń też żadnych bo życie jak zwykle weryfikuje je po swojemu. Tym bardziej, że "wróciłam" do powiedzmy etatowej pracy to czasu jak na lekarstwo będzie. 
Nie mniej jednak bloga zaniedbywać nie chcę, będę pisała dla wasz zawsze. Już nawet parę propozycji świątecznych mam w zanadrzu. Przydadzą się też na inne okazje, nie tylko święta.

Dziś zapraszam po przepis na suma, piękna, biała rybka zapieczona pod kołderką z żurawiny i pierzynką z borowików.
Wyszła wspaniała, przekonajcie się sami.



Składniki na suma:
Ok. 1 kg filetów z suma
1 szklanka mleka
sól, pieprz cytrynowy

Składniki na grzybową pierzynkę:
Ok. 300 gram grzybów borowików całych mrożonych od Leśne skarby
1 opakowanie serka kremowego śmietankowego
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka masła


Składniki na konfiturę z żurawiny:
100 gram mrożonej żurawiny
30 gram cukru
50 ml wody
1 łyżka  miodu


Przygotowanie:
Filety suma dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie opłukujemy z mleka, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 1-2h, żeby przyprawy połączyły się z rybą. 

W tym czasie przygotowujemy konfiturę z żurawiny i pierzynkę grzybową.
Konfitura z żurawiny: W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem, gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru, tak 2-3 minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i całość gotujemy ok 15 minut, powinien powstać taki czerwony gęsty syrop, który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę. 

Grzybowa pierzynka: Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem często mieszając około 10 minut. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Przestudzone grzyby mieszamy z serkiem typu almette.

Suma układamy w naczyniu żaroodpornym. Kładziemy na nim kilka plasterków masła. Przykrywamy zmoczonym papierem do pieczenia. Zapiekamy w 200 stopniach ok. 10 minut.
Na podpieczonego  suma nakładamy wcześniej przygotowaną konfiturę z żurawiny. Smarujemy cienką warstwą galaretki plus owoce żurawiny. Na wierzch kładziemy przygotowaną pierzynkę grzybową.
Całość zapiekamy ponownie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut.



 

11 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sum i grzyby od Leśne Skarby to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo intrygujący zestaw... i ryba, i żurawina, i grzyby - pobudziłaś moją wyobraźnię i ciekawość :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ryby i grzyby. Jestem bardzo ciekawy tego połączenia z żurawiną. Czuję, że to mega smaczne😁

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! Również jestem. Ciekawa jak smakuje takie połączenie 😊Zapisuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. jeeeej! ale połączenie! intrygujące, inspirujące...musi być przepyszne! :) zapisuję do wypróbowania. Najwyżej wymienię rybę, jak nie dostanę suma :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie usiadłabym z Tobą do stołu. To MUSI być cudowne doświadczenie!
    Pozdrawiam
    Kasia Franiszyn-luciano

    OdpowiedzUsuń
  8. To danie jest dla mnie!
    Ryba i żurawina plus grzyby - pyszne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. w takiej wersji musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na suma, dziękuję za podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ cudowny i apetyczny! Jem oczami :*

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger