Kolejny post w nowym 2020 roku, planów nie robię, założeń też żadnych bo życie jak zwykle weryfikuje je po swojemu. Tym bardziej, że "wróciłam" do powiedzmy etatowej pracy to czasu jak na lekarstwo będzie.
Nie mniej jednak bloga zaniedbywać nie chcę, będę pisała dla wasz zawsze. Już nawet parę propozycji świątecznych mam w zanadrzu. Przydadzą się też na inne okazje, nie tylko święta.
Dziś zapraszam po przepis na suma, piękna, biała rybka zapieczona pod kołderką z żurawiny i pierzynką z borowików.
Wyszła wspaniała, przekonajcie się sami.
Składniki na suma:
Ok. 1 kg
filetów z suma
1 szklanka
mleka
sól, pieprz
cytrynowy
Składniki na grzybową pierzynkę:
Ok. 300 gram
grzybów borowików całych mrożonych od Leśne skarby
1 opakowanie
serka kremowego śmietankowego
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka
masła
Składniki na konfiturę z żurawiny:
100 gram
mrożonej żurawiny
30 gram
cukru
50 ml wody
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Filety suma
dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 h. Po tym
czasie opłukujemy z mleka, posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na
1-2h, żeby przyprawy połączyły się z rybą.
W tym czasie
przygotowujemy konfiturę z żurawiny i pierzynkę grzybową.
Konfitura z żurawiny: W rondelku
gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem, gotujemy do momentu
rozpuszczenia cukru, tak 2-3 minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i
całość gotujemy ok 15 minut, powinien powstać taki czerwony gęsty syrop,
który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę.
Grzybowa pierzynka: Ugotowane grzyby
drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę.
Na patelni
rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem
często mieszając około 10 minut. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i
pieprzem. Przestudzone grzyby mieszamy z serkiem typu almette.
Suma
układamy w naczyniu żaroodpornym. Kładziemy na nim kilka plasterków masła.
Przykrywamy zmoczonym papierem do pieczenia. Zapiekamy w 200 stopniach ok. 10
minut.
Na
podpieczonego suma nakładamy wcześniej
przygotowaną konfiturę z żurawiny. Smarujemy cienką warstwą galaretki plus owoce
żurawiny. Na wierzch kładziemy przygotowaną pierzynkę grzybową.
Całość
zapiekamy ponownie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSum i grzyby od Leśne Skarby to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujący zestaw... i ryba, i żurawina, i grzyby - pobudziłaś moją wyobraźnię i ciekawość :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby i grzyby. Jestem bardzo ciekawy tego połączenia z żurawiną. Czuję, że to mega smaczne😁
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Również jestem. Ciekawa jak smakuje takie połączenie 😊Zapisuje!
OdpowiedzUsuńjeeeej! ale połączenie! intrygujące, inspirujące...musi być przepyszne! :) zapisuję do wypróbowania. Najwyżej wymienię rybę, jak nie dostanę suma :)
OdpowiedzUsuńChętnie usiadłabym z Tobą do stołu. To MUSI być cudowne doświadczenie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia Franiszyn-luciano
To danie jest dla mnie!
OdpowiedzUsuńRyba i żurawina plus grzyby - pyszne połączenie.
w takiej wersji musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na suma, dziękuję za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńAleż cudowny i apetyczny! Jem oczami :*
OdpowiedzUsuń