Żurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Zapraszam po przepis na szybki, prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam.
woda
liście laurowe i ziele angielskie
pieprz ziarnisty
czosnek
majeranek suszony
chrzanu tarty
ocet
sól
mąka, woda, śmietanka 30%
kiełbasa
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach.
Gotujemy.
Na patelni podsmażamy kiełbasę. Wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy chrzan i majeranek.
W tym czasie obieramy czosnek, drobno siekamy w plasterki lub kosteczkę.
Proporcji nie podam gdyż, najlepszy żur wychodzi gotowany na tzw.oko. Wedle smaku.
W przedostatnim etapie dodajemy ocet i czosnek.
1-2 łyżki mąki mieszamy z około pół szklanki wody i śmietanką 30%, ok 100 ml. Następnie całość wlewamy do żurku, jednocześnie mieszając.
Podajemy z chlebem i jajkiem na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz