14 lutego

Żur z kiełbasą (bez zakwasu)

Żurek można jadać na Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Zapraszam po przepis na szybki, prosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam.

Składniki:
woda
liście laurowe i ziele angielskie
pieprz ziarnisty
czosnek
majeranek suszony
chrzanu tarty
ocet
sól
mąka, woda, śmietanka 30%
kiełbasa
jajka ugotowane na twardo


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach. 
Gotujemy. 
Na patelni podsmażamy kiełbasę. Wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy chrzan i majeranek.

W tym czasie obieramy czosnek, drobno siekamy w plasterki lub kosteczkę. 

Proporcji nie podam gdyż, najlepszy żur wychodzi gotowany na tzw.oko. Wedle smaku.
W przedostatnim etapie dodajemy ocet i czosnek.

1-2 łyżki mąki mieszamy z około pół szklanki wody i śmietanką 30%, ok 100 ml. Następnie całość wlewamy do żurku, jednocześnie mieszając. 

Podajemy z chlebem i jajkiem na twardo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger