05 marca

Ciasto bananowe (chlebek bananowy)

Szybkie i pyszne ciacho na każdą okazję ;) Ma dwie najważniejsze zalety: mieszane łyżką i zawsze wychodzi ;) Dodatkowo mamy ten komfort, że banany są dostępne przez cały rok i w każdym sklepie. A więc bez wymówek polecam skorzystać z przepisu ;)

Składniki:
3 dojrzałe banany + 1 na wierch
75 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru
1 jajko
1 opakowane cukry waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej


dodatkowo:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
orzechy lub inne bakalie



Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski.

W drugiej misce mieszamy mikserem roztopione masło bananami. Dodajemy cukier, jajko, cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Krótko miksujemy.
Dodatkowo do cista możemy dodać posiekaną czekoladę, bakalie lub inne ulubione dodatki. 
Na wierzchu układamy banana przeciętego wzdłuż na pół.
Ciasto przekładamy do keksówki silikonowej lub zwykłej ale wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub do tzw. suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger