Udka z kurczaka to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w naszym domu. Dobrze przyprawiona, chrupiąca skórka a w środku soczyste mięso. Są podawane najczęściej jako danie główne z ziemniakami lub ryżem, a całość dopełnia surówka ze świeżych warzyw.
4 udka z kurczaka
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
po pół łyżeczki oregano i tymianku
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki oleju
Przygotowanie:
Udka myjemy i osuszamy. W miseczce przygotowujemy mieszankę do marynaty. Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy, dodajemy olej i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Nacieramy dokładnie udka z każdej strony. Odstawiamy na ok 2 godziny do zamarynowania.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Układamy udka skórką do góry w naczyniu żaroodpornym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 50 minut na ostatnie 10-20 minut odkrywamy aby skórka ładnie nam się zarumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz