31 marca

Barszcz biały z grzybami i białą kiełbasą

Wielkanoc bez barszczu, kiełbasy i jajka to nie Wielkanoc można by powiedzieć.

Barszcz biały nieodzownie kojarzy mi się z Wielkanocą. Też tak masz? Chociaż w rodzinnym domu męża na Wielkanoc jadamy barszcz czerwony z bardzo bogatym wnętrzem, 
tak syty że pół dnia nić nie wciśniesz.
Do naszego jednak tradycyjnie białego dodaję jajka, kiełbasę ale też wszystkie pieczone mięsa 
i wędliny znajdujące się w święconce. Dla aromatu dorzucam też kilka grzybków, 
chrzan i majeranek.



Składniki: 
1,5 litra wody 
3 laski białej kiełbasy 
3 liście laurowe 
4 rozgniecione ziarenka ziela angielskiego 
5 kuleczek rozgniecionego pieprzu ziarnistego 
6 ząbków czosnku 
2 łyżki majeranku 
2 łyżki chrzanu tartego 
2 łyżki octu 
50 gram suszonych grzybków 
Sól do smaku 
mąka, woda, śmietana 18% do zaprawienia na koniec 


Przygotowanie: 
W małym rondelku gotujemy grzybki ok. 15 minut. Powinny być już miękkie ale bardziej zależy nam żeby puściły brązowy kolor i goryczkę. 
Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i białą kiełbasę. Gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie obieramy czosnek, drobno siekamy w plasterki lub kosteczkę. Dodajemy do wywaru. Dajemy również nasze grzybki, majeranek ocet i chrzan. Ciągle gotujemy. 
1 łyżkę mąki mieszamy dokładnie z około pół szklanki wody i 2 łyżkami śmietany. Następnie całość wlewamy do barszczu, jednocześnie mieszając. 
Podajemy z białą kiełbasą i jajkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger