Jajka faszerowane to klasyka, często podawana nie tylko w okresie świąt wielkanocnych, ale również na różnego rodzaju domowych imprezach. Smakują każdemu gdyż smak farszu możemy dopasować do naszych upodobań.
Jajka z kremowym farszem grzybowym oraz sosu tatarskiego nie powinno jednak zabraknąć na naszym wielkanocnym stole. I chociaż czasy nastały trudne musimy pamiętać co jest lub powinno być dla nas ważne- Zdrowie i Rodzina!
Zapraszam po przepis;)
150 gram serka śmietankowego kanapkowego
1 łyżka prażonej cebulki
1 czubata łyżka mąki kokosowej
Sól i pieprz dla smaku
10 jajek
Przygotowanie farszu:
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączamy dokładnie. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, poza jajkami. Jajka będziemy faszerować.
Blendujemy wszystko razem, na gładki krem.
Jajka gotujemy na twardo, 6 minut wkładając je do wrzątku. Studzimy. Obieramy ze skorupki.
Odcinamy górę jajek na ok. 1 cm, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka wykorzystamy do sosu tatarskiego.
Jajka faszerujemy łyżką lub po przez rękaw cukierniczy wcześniej przygotowanym kremowym farszem. Układamy na półmisku.
Składniki na sos tatarski:
10 żółtek ugotowanych na twardo, które zostały nam po wydrążeniu z białek
1 łyżka kaparów
1 czerwona cebula
3 ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie sosu:
Ogórki, grzybki i cebulę kroimy bardzo drobno. Dodajemy, majonez, jogurt, musztardę,
kapary i koperek. Dodajemy również posiekane żółtka. Dobrze mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz