Gofry to nasza ulubiona propozycja na "jakikolwiek" posiłek. Możemy je chrupać i na śniadanie i na podwieczorek a najlepiej smakują na wakacjach! Dziś idziemy o krok dalej bo zielone gofry na słodko już były ale teraz mamy zielone gofry na słono. Z twarożkiem i wędzonym tuńczykiem - bajka!
Zapraszam oczywiście nie tylko niżej do wypróbowanie przepisu ale również do wiosennego wydania magazynu Aromat! <klik> gdzie znajdziecie również ten wpis ;)
100 g liści szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu/cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
200 gram tuńczyka wędzonego
opakowanie serka grani
1/3 papryki czerwonej
4 pomidorki koktajlowe
1 łyżka koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do misy blendera przekładamy umyte i dobrze osuszone liście szpinaku,
bądź odsączony na sicie szpinak mrożony.
W misce blendera lub zwykłej mieszamy mleko, olej, sok z cytryny, miód i żółtko.
Blendujemy całość na papkę. Białko ubijamy osobno w misce.
Mąkę łączymy z proszkiem i przesiewamy do zielonej masy. Mieszamy mikserem.
Do masy dodajemy ubite białko, mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto małymi porcjami nalewamy na kratki gofrownicy i pieczemy ok 3-4 minut.
Serek grani mieszamy z papryką i pomidorkami drobno posiekanymi.
Dodajemy sól, pieprz i koperek.
Upieczone gofry smarujemy serkiem. Serwujemy z wędzonym tuńczykiem i pomidorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz