Przekąski imprezowe nie muszą być wyrafinowane, a wręcz przeciwnie – wystarczy, że będą smaczne i łatwe do zjedzenia. Najprostszym sposobem jest wyłożenie różnych smacznych gotowych przekąsek w formie „finger foods”, na talerze czy deski. Mogą to być wędliny, warzywa, sery czy pasty na krakersach lub grzankach. Taką własnie przekąską są krakersy z pastą z tuńczyka i prażonymi pestkami słonecznika.
29 grudnia
Klasyczny sernik na maślanym spodzie
Sernik najlepsze ciasto ever. Maślany, delikatny i zapewniam, że zawsze się udaje. Ten został upieczony w najbardziej klasycznej wersji z sera, jajek, cukru, mąki ziemniaczanej i masła.
Niebo w gębie. Przygotujemy go w kilka minut, a jako spód możemy wykorzystać kruche ciasteczka i masło.
Aby przygotować spód kruszymy maszynkowe ciasteczka Brześć, wykładamy nimi dno tortownicy i skrapiamy rozpuszczonym masłem.
26 grudnia
Śledzie po żydowsku
Na Naszym wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Śledź najczęsciej wyspętpuje w 3 odsłonach. Po sułtańsku, klayczny w oleju i Śledź po żydowsku. Ta ostatnia propozycja to solone filety śledziowe pokrojone w kawałki i zamarynowane w oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonego kopru, majeranku i kilku innych ziół.