11 grudnia

Czekoladowe muffinki fasolowe

Lekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach muffinki. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to z wykorzystaniem czerwonej fasoli.

Składniki na 16 małych muffinek:
puszka fasoli czerwonej
3 jajka
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika


polewa:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki wody
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
kolorowa posypka




Przygotowanie:
Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki wkładamy do miski 
lub kubka od blendera i blendujemy na gładką masę.
Gotową masą uzupełniamy formę na muffinki do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok.25-30 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy.

Muffinki polewamy czekoladową polewą przygotowaną z masła rozpuszczonego 
i zmieszanego z woda, miodem i kakao.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger