Ekspresowy ale niezwykle smaczny deser owocowy. Do kawki, hertabki czy bez większej okazji.
Sam krem malinowy jest przepyszny, delikatny jak pianka idealny właśnie do deserów, tortów czy ciast. Maliny i kawa to niebywale udane połączenie. Wykończone posmakiem bananów i kakao. Poezja.
2-3 banany
2 opakowania mascarpone
200 ml musu malinowego, który powstał z dżemu malonowego przetartego przez sito
2 opakowania biszkopcików Mamutki ok 200 gram
filiżanka czarnej kawy
kakao
Przygotowanie:
Do wyżej wymienionych składników deseru użyłam formy a'la keksówki o wymiarach 30cm x 11cm.
Zawartość słoika z dżemem malinowym przecieramy przez sito. Tym sposobem powstaje nam gładki mus malinowy, który wykorzystujemy do zrobienia masy malinowej.
Masa malinowa to nic innego jak utarte mascarpone z musem malinowym.
Deser możemy przygotować w mniejszych pucharkach jednoporcjowych lub jednym dużym naczyniu. Duże naczynie możemy wyłożyć folią spożywczą, łatwiej będzie nam wyjąć deser przed pokrojeniem. A więc do dzieła.
Każde ciasteczko moczymy w zaparzonej kawie i układamy na spodzie naczynia.
Na ciasteczka nakładamy cienką warstwę masy malinowej, a następnie obrane i pokrojone wzdłuż banany. Na banany ląduje kolejna cienka warstwa masy malinowej i warstwa namoczonych w kawie biszkopcików. Teraz kolej na pozostałą część masy malinowej. Wierzch deseru pokrywamy ostatnią warstwą biszkopcików i obficie posypujemy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz