19 marca

Malinowo - bananowy deser bez pieczenia

Ekspresowy ale niezwykle smaczny deser owocowy. Do kawki, hertabki czy bez większej okazji. 
Sam krem malinowy jest przepyszny, delikatny jak pianka idealny właśnie do deserów, tortów czy ciast. Maliny i kawa to niebywale udane połączenie. Wykończone posmakiem bananów i kakao. Poezja.

Składniki:
2-3 banany
2 opakowania mascarpone
200 ml musu malinowego, który powstał z dżemu malonowego przetartego przez sito
filiżanka czarnej kawy 
kakao 



Przygotowanie: 
Do wyżej wymienionych składników deseru użyłam formy a'la keksówki o wymiarach 30cm x 11cm. 
Zawartość słoika z dżemem malinowym przecieramy przez sito. Tym sposobem powstaje nam gładki mus malinowy, który wykorzystujemy do zrobienia masy malinowej. 
Masa malinowa to nic innego jak utarte mascarpone z musem malinowym. 

Deser możemy przygotować w mniejszych pucharkach jednoporcjowych lub jednym dużym naczyniu. Duże naczynie możemy wyłożyć folią spożywczą, łatwiej będzie nam wyjąć deser przed pokrojeniem. A więc do dzieła. 

Każde ciasteczko moczymy w zaparzonej kawie i układamy na spodzie naczynia.
 Na ciasteczka nakładamy cienką warstwę masy malinowej, a następnie obrane i pokrojone wzdłuż banany. Na banany ląduje kolejna cienka warstwa masy malinowej i warstwa namoczonych w kawie biszkopcików. Teraz kolej na pozostałą część masy malinowej. Wierzch deseru pokrywamy ostatnią warstwą biszkopcików i obficie posypujemy kakao.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger