18 marca

Corn dog

Corn dog to amerykańskie danie typu fast food. Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym, smażona w gorącym głębokim oleju. Corn dogi podawane są najcześciej na drewnianym patyku takim od "szaszłyków". Swietna przekąska na nie jedną imprezę. Za kilka dni na 7 urodzinach starszaka też się pojawią. Także polecam. 

Składniki:
10 klasycznych parówek
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mleka
2 jajka
1 łyżka cukru
1 proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli
olej do smażenia


Przygotowanie:
Szklanka 250 ml.
Wszystkie składniki poza olejem wkładamy do miski i mieszamy dokładnie w celu połączenia składników w gęstą masę a'la naleśnikową. Możemy wymieszać masę ręcznie, mikserem lub blenderem. 
Parówki obieramy z osłonki i rozcinamy na pół. Każdą parówkę nakłuwamy na patyk od szaszłyka i zanurzamy w cieście. Następnie wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do zarumienienia. Do smażenia potrzebujemy wysokiego garnka lub rondelka. Parówka powinna być cała zanurzona w oleju.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger