niedziela, 29 marca 2015

Tort truskawkowo - brzoskwiniowy



Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
2 gotowe masy śmietankowe
400 ml mleka
1 puszka brzoskwiń
1/2 kg truskawek
żelatyna na pól litra wody

Używamy szklanki o pojemności 250 ml.



Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ja piana jest sztywna zaczynamy dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki. 
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem, obsypać bułką tarta. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Masy:
Obie masy śmietankowe ubijamy w oddzielnych miskach w 200 ml mleka każda z dodatkiem owoców. Pierwsza masa 200 ml mleka i mus z 300 gram truskawek, druga masa 200 ml mleka i mus z brzoskwiń z puszki. 
Pozostałe truskawki blendujemy, żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody i dodajemy do musu truskawkowego. 
Biszkopt kroimy na 3 placki, każdy z nich musimy nasączyć. Przekładamy masami. w takiej kolejności: Biszkopt, mus truskawkowy z żelatyną, masa truskawkowa, mus truskawkowy, biszkopt, masa brzoskwiniowa, biszkopt, wysmarować wierzch i boki masa brzoskwiniową.
Biszkopt nasączałam sokiem z truskawek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz