24 marca

Fasolka po bretońsku

Składniki:
500 gram suchej fasoli Jaś 
500 gram mięsa wieprzowego
500 gram kiełbasy swojskiej
4 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść, ziele
1 duża cebula
3 łyżki mąki pszennej




Przygotowanie:
Fasolę zalewamy dużą ilością wody i ostawiamy na noc.

Następnego dnia fasolę odcedzamy, na nowo zalewamy wodą już w garnku w którym będzie gotowana. Dodajemy ziele, liść, sól, pierz i gotujemy do miękkości 1-1,5 h.
W czasie kiedy gotujemy fasolę, mięso kroimy w małe gulaszowe kawałki, dusimy do miękkości na patelni. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Cebulę drobno pokrojona podsmażamy na oleju.
Jeśli fasola jest już miękka, dodajemy pozostałe składniki tj.mięso, kiełbasa, koncentrat, papryka, majeranek, podsmażona cebula. Ciągle gotujemy, mieszając.
Na koniec na suchej patelni upalamy mąkę  (powinna mieć kolor kawy z mlekiem), po wystudzeniu mieszamy ją z wodą i dodajemy do fasolki. Zagotowujemy i gotowe. 

Fasolę możemy ugotować na żeberkach, boczku natomiast będzie ona znacznie bardziej tłusta. Jeśli zdecydujemy się jednak gotować. Na koniec możemy też wyjąć ugotowany boczek, pokroić go na 
w kostkę i dodać do zupy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger