czwartek, 31 grudnia 2015

Pigwowo-jabłkowa szarlotka na ciemnym spodzie z bezą


Podane składniki są na małą blaszkę tzw. keksówkę.


Składniki na ciasto:

1 jajko
100 gram mąki
40 gram masła
40 gram cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 łyżka kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


jabłka i beza:

1 szt gigantycznej pigwy, wielkości gruszki
4 średnie jabłka
1 cukier waniliowy
1 łyżka kaszy manny
2 białka
1/2 szklanki cukru pudru



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy, szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wykładamy na spód formy. Ciasto obsypujemy kaszą manną.
Jabłka i pigwę obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Łączymy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i wykładamy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder.Jeśli białka osiągną już kremową konsystencję wykładamy je na podpieczone ciasto i pieczemy około 10-15 minut, najlepiej do suchego patyczka i zarumienienia białka.



2 komentarze: