11 grudnia

Tatar ze śledzia

Święta Bożego Narodzenia to czas gdzie w kuchni zaczyna robić się wzmożony ruch. Zaczyna pachnięć piernikiem i grzybami. Śledzia również nie może zabraknąć na stole.
Od dzisiaj coraz częsciej będą pojawiać się u mnie potrwawy wigilijny i poprostu świąteczne.
Tradycyjne i nowoczesne najlepsze z najlepszych przepisy na śledzie ;-)
A dzisiaj bardzo popularny przepis na tatara ze śledzia.

Składniki:
- 3 filety a la matjas
- 1/2 szalotki
- 2 średnie ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku
- łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu
- sól, pieprz
- 1 żółtko

Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w wodzie minimum 2 godziny, czym dłużem tym lepiej ponieważ strącą więcej soli.
Nastepie po oszuszeniu siekamy je w bardzo drobną koszteczkę, podobnie robimy z szalotką, ogórkiem i szczypiorkiem, również siekamy w kosteczkę.
W osobnej miseczkce przygotowujemy sos z 1 łyżki musztary dijon, 2 leyzek oleju, 1 łyżki octu soli i pieprzu.
Wszystkie składniki bardzo delikatnie razem mieszamy.




2 komentarze:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger