21 grudnia

KONKURS - Podaj swój przepis na najpyszniejsze ciasteczka


Konkurs rozpoczyna się 21 grudnia 2015 r o godzinie 00.01 i trwa równo 2 dni do 22 grudnia 2015 r do 23.59. Wyniki ogłoszę najpoźniej 24 grudnia 2015 r.

Będzie mi miło jeśli przy okazji konkursu polubicie mój fan page na Facebooku Życie zaczyna się w kuchni oraz dołączycie do grona obserwatorów na blogu Życie zaczyna się w kuchni. Zapraszamy również do polubienia naszego fan page dzięki któremu te wszystkie konkursy zostały zorganizowane Święta z blogeremi 2015.

Krótki regulamin konkursu:
Czas trwania konkursu: 21 grudnia 2015 r. godz. 00.01 - 22 grudnia 2015 r. godz. 23.59
Organizatorem konkursu jestem ja – Angelika, autorka bloga Życie zaczyna się w kuchn
Zadanie konkursowe polega na zaproponowaniu innowacyjnego dania – „Podaj swój przepis na najpyszniejsze ciasteczka”.
Mile widziane zdjęcia wysyłane na adres angelika.kasiak@gmail.com, waszymi zdjęciami zapełnię galerię na fan pagu.
W konkursie przewidziano nagrodę w postaci kubka ze slomką. 
Przy ocenie nadesłanych przepisów i zdjęć komisja (ja i mój narzeczony) weźmie pod uwagę sposób na oryginalność pomysłu oraz zgodność pracy z tematem konkursu. Decyzje komisji są ostateczne.
Ogłoszenie wyników nastąpi najpoźniej do dnia 24 grudnia 2015 r
Na adres laureata będę czekała do dnia 27 grudnia 2015 r
Nagrodę wysyłam najwcześniej 28 grudnia 2015 r
Uwaga – wysyłka nagród tylko na terenie RP.


18 komentarzy:

  1. muszą być ciasteczka czy mogą być muffiny ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście mogą być również muffiny 😃

      Usuń
    2. czy przepis zamieścić tutaj czy ze zdjeciami na email ? :)

      Usuń
    3. Przepis poproszę tutaj a zdj na e-mail 😁

      Usuń
    4. Muffiny z ciasteczkami oreo:
      * duża łyżka masła
      * jajko
      * 3 łyżki cukru pudru
      * około szklanka mąki
      * pół szklanki mleka
      * 2 łyżki kakao
      * czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
      * pół łyżeczki sody oczyszczonej
      * płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      * szczypta soli
      dodatkowo:
      * paczka ciasteczek Oreo
      * masło orzechowe
      wszystkie składniki na muffinki wymieszać razem, w foremki włożyć 2 ciasteczka oreo przełożone masłem orzechowym, na nie wylać wymieszane ciasto i do piekarnika :)

      Usuń
    5. Ooo brzmi pysznie😃 dziękuję za zgłoszenie 😃

      Usuń
  2. Muffinki z jabłkami i kruszonką:
    -dwie szklanki mąki
    -pół szklanki oleju
    -dwie łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta startego kardamonu
    -szczypta soli
    -szczypta gałki muszkatołowej
    -3/4 szklanki cukru
    -1łyżeczka cynamonu
    -dwie szklanki grubo startych jabłek

    Składniki wymieszać i rozłożyć do foremek do 2/3 wysokości:)

    Kruszonka:
    1/4 kostki masła
    pół szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru

    Masę znajdującą się w foremkach posypać obficie kruszonką :)

    Piec w temp. 190 stC przez 25 min


    OdpowiedzUsuń
  3. Oo to taki mini jabłeczniki 😁super pomysł. Dziękuję za zgłoszenie 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Maślane ciastka orzechowe

    Kruchutkie, delikatnie ciasteczka z mnóstwem orzechów włoskich. Doskonałe do popołudniowej kawy :)

    Składniki: (na ok. 25 sztuk)


    Ciasto:

    200 g miękkiego masła

    150 g cukru pudru

    1 żółtko

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    160 g mąki pszennej

    6 łyżek zmielonych orzechów włoskich

    100 g drobno posiekanych orzechów włoskich


    Dodatkowo:

    kilka orzechów do dekoracji


    Przygotowanie:

    Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i zmielone orzechy, dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy.

    Dłonie oprószyć mąką. Z ciasta uformować ok. 25 kulek. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w piekarniku rozleją się na boki, po czym urosną i zbrązowieją.) Na środek każdego ciastka wcisnąć połówkę orzecha włoskiego.

    Piec 170 st.C przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i odstawić na blaszce do zastygnięcia, po czym delikatnie przełożyć na kratkę i ostudzić. Smacznego!

    Zdjęcie wysłałam mailem :)
    Pozdrawiam!
    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastka Spirale

    Spirale to jedne z najbardziej lubianych, kruchych ciastek w mojej rodzinie ;). Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Daję słowo... goście będą zachwyceni! Polecam :D


    Składniki: (na około 30-40 sztuk)

    200 g masła
    100 g cukru
    kilka kropel aromatu waniliowego
    300 g mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki kakao
    2 żółtka


    Przygotowanie:

    1. Masło, mąkę i cukier wyrobić rękami, dodać aromat, żółtka i znów wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Podzielić ją na 2 części. Do jednej dodać kakao, wyrobić. Obie części ciasta schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej)

    2. Po tym czasie ciasta rozwałkować na taki sam prostokąt. Jasne ciasto nałożyć na ciemne. Zwinąć w roladę. Owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do zamrażalki na około 30-60 minut.

    3. Następnie pokroić ją na plastry o grubości około 5 mm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10-13 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

    Zdjęcie wysłałam mailem :)
    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka Ziarenka Kawy

    Polecam szczególnie kawowym smakoszom ;) Proste ciasteczka w kształcie ziarenek kawy. Nie wymagają dużo umiejętności, a efekt na pewno każdego zadowoli.

    Składniki: (na około 35 sztuk)
    125 g masła
    215 g mąki pszennej
    50 g skrobi kukurydzianej
    130 g cukru pudru
    2 żółtka
    1 czubata łyżeczka kakao
    2 czubate łyżeczki kawy mielonej, nierozpuszczalnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Przygotowanie:

    1. Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

    2. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałeczki i nadać im owalny kształt. Patyczkiem do szaszłyków zrobić dość głębokie wgłębienie na środku każdego ciasteczka. Tak uformowane „Ziarenka kawy” umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    3. Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!

    Zdjęcie wysłałam mailem :)
    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Cytrynowe ciastka z Lemon Curd

    Cudowne ciasteczka z przepysznym cytrynowym Lemon Curd, który świetnie równoważy słodkość ciastek i dodatkowo nadaje im świeżości. Równiutkie, kruchutkie, bezproblemowe. Na weekend, do kawy.. czemu nie? ;)


    Składniki: (na około 50 sztuk)

    Ciasto:
    150 g zimnego masła
    220 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    125 g cukru pudru
    1 łyżka mleka
    2 łyżki startej skórki z cytryny

    Dodatkowo:
    Lemon curd
    cukier puder do oprószenia ciastek


    Przygotowanie:

    1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać ciasteczka. W połowie z nich zrobić dodatkową dziurkę, np. kieliszkiem. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić.

    2. Ostudzone ciastka bez dziurki wysmarować Lemon Curd, przykryć ciastkami z dziurką(wcześniej oprószonymi cukrem pudrem). Smacznego!

    Zdjęcie wysłałam mailem :)
    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
    1,5 szklanki mąki
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    pół łyżeczki soli

    Sposób przygotowania :
    Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz.Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremek.Następnie pieczemy pieczemy przez 35-45 min :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Dziękuję za zgłoszenie...uwielbiam wszystko co marchewkowe ;-)

      Usuń
  9. Uwaga ogłoszenie!
    Pomimo niewielkiej ilości przepisow, nie było latwo wybrać tych jedynych najlepszych i najcudowniejszych ciasteczek...ja uwielbiam jablka, mój narzeczony orzechy wiec zdania były podzielone 😉
    Ostatecznie doszliśmy do porozumienia i miano najpyszniejszych ciasteczek otrzymały ziarenka kawy z propozycji Justyny D.
    Bardzo proszę w wiadomości prywatnej o adres do wysyłki nagrody. 😃

    OdpowiedzUsuń
  10. Pozostałym uczestnikom bardzo dziękuję za zgłoszenia i zapraszam do obserwowania mojego bloga ;-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger