piątek, 29 lipca 2016

Bób gotowany - smaki lata

"Bób należy gotować krótko, tak aby nie stracił swojego intensywnego koloru. Gdy jest młody, wystarczy gotować bób zaledwie kilka minut, potem odlać wodę i lekko schłodzić by przerwać proces gotowania..."  Cała prawda ;)
Dla smakoszy bobu ta przekąska jest daniem samym w sobie, jak to mówią jednoskładnikowym ;) Myślę, że śmiało może wziąć udział w akcji Błyskawiczne Piątki;)

Składniki:
1 kg bobu
woda
sól

Przygotowanie:
Gotujmy wodę solą. Do gotującej wody wsypujemy bób i gotujemy kilka minut, wyławiamy pojedyncze ziarna i sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak bób przecedzamy, przelewamy zimną wodę aby zakończyć proces gotowania się.


5 komentarzy:

  1. też uwielbiam bób - bez żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze dorzucam do wody wiązkę świeżego koperku :) Bób mogę jeść bez opamiętania :P

    OdpowiedzUsuń