"Bób należy gotować krótko, tak aby nie stracił swojego intensywnego koloru. Gdy jest młody, wystarczy gotować bób zaledwie kilka minut, potem odlać wodę i lekko schłodzić by przerwać proces gotowania..." Cała prawda ;)
Dla smakoszy bobu ta przekąska jest daniem samym w sobie, jak to mówią jednoskładnikowym ;) Myślę, że śmiało może wziąć udział w akcji Błyskawiczne Piątki;)
Składniki:
1 kg bobu
woda
sól
Przygotowanie:
Gotujmy wodę solą. Do gotującej wody wsypujemy bób i gotujemy kilka minut, wyławiamy pojedyncze ziarna i sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak bób przecedzamy, przelewamy zimną wodę aby zakończyć proces gotowania się.
Mogłabym jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam bób - bez żadnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńWspaniały i strasznie wciągający ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały i strasznie wciągający ;)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dorzucam do wody wiązkę świeżego koperku :) Bób mogę jeść bez opamiętania :P
OdpowiedzUsuń