To jedno z moich popisowych dań. Uwielbiam je w wersji na słodko. Ich smak jest tak naprawdę lekko gryczany, ale też dzięki przyprawom i konfiturze ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Dziś zrobiłam je z z dżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;)
uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników i ciast. Nie zawierają substancji konserwujących. A więc idealnie skomponowały się z moimi gryczanymi naleśnikami;)
Składniki
200 g mąki gryczanej
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki cukru
500 ml mleka
70 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy sól, cukier, jajka, olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na około pół godziny, ale może być i dłużej.
Mniam uwielbiam naleśniki, pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńja tez uwielbiam naleśniki, najbardziej takie klasyczne z dżemem. a u nas w domu jadło się polane budyniem ;) tez były mega !
UsuńFajny przepis. Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńczy przepis już przetestowany?
UsuńPodbieram do wypróbowania :) Z mąki gryczanej jakoś jeszcze do tej pory nie robiłam...
OdpowiedzUsuń