02 lipca

Kompot z czereśni

Do tej pory nigdy nie robiłam kompotu z czereśni "na teraz" tylko zawsze w słoiki na zimą. Ale że moja czereśnia pięknie obrodziła w tym roku, dużymi jędrnymi owocami, szkoda było ich nie wypróbować na świeżo. Kompot z czereśni ma bardzo delikatny i subtelny smak, i jest po prostu pyszny. Przepis dołączam do akcji Błyskawiczne Piątki, organizowanej na fb :)



Składniki:
1 kg czereśni
2 l zimnej wody
50 g cukru

Przygotowanie:
Umyte i pozbawione ogonków czereśnie wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 -15 min.






10 komentarzy:

  1. U nas właśnie robi się nalewka na czereśniach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurcze ;) musi być pyszna, na czereśniach jeszcze nie próbowałam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. taaakk, są pyszne. Świeże owoce, pyszne i aromatyczne;) Pycha

      Usuń
  3. Pyszny kompot.pozdrawiam serdecznie; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Samo zdrowie w domowym kompociku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A Ty wiesz, że też nigdy nie robiłam? Mam jeszcze trochę zamrożonych czereśni - muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger