piątek, 12 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasteczka

Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym kolorowe, efektowne i pyszne ciasteczka z lentilkami. Idealne dla dzieci, ale nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Ciasteczka idealnie pasują na przyjęcia, kinderbale, pikniki lub do kawki.

Składniki:
1 szklanka mąki jaglanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
100 g masła
1 szklanka cukru kryształu
100 g mlecznej czekolady
1 jajko
lentilki


Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Roztapiamy masło, dodajemy cukier i czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodajemy do niej jajko, a następnie suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Formujemy lekko spłaszczone kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach układamy czekoladowe cukierki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Ciasteczka wyciągamy z piekarnika w momencie podpieczonych brzegów, nie możemy ich za długo przetrzymać ponieważ będą twarde.




7 komentarzy: